Van Quaat tot Erger: verrassende verhalen over een middenstandsfamilie uit Montfoort in de 17de en 18de eeuw

Inhoud

van quaat tot erger - Robin van de poll

In het boek ‘Van Quaat tot Erger’ gaat Robin van de Poll in op het leven van een karakteristieke middenstandsfamilie uit Montfoort in de 17de en 18de eeuw. Het dagelijkse leven in Montfoort was in die tijd niet makkelijk en werd vaak gekenmerkt door vallen en opstaan. De lezer krijgt een beeld van de sociale verhoudingen en de uitdagingen van die tijd. De betreffende middenstandsfamilie uit Montfoort is de familie Van de Poll in alle mogelijke spellingen. Want heet je Van de Poll, Van der Poll, Van de Pol of Van den Pol? Eigenlijk maakt dat niet zo veel uit, want tot in 1811 de vaste spelling van achternamen verplicht werd, luisterde dat niet zo nauw. Persoonsnamen werden in de 17de en 18de eeuw regelmatig op verschillende manieren gespeld, zelfs binnen één notariële akte.

Kleuren buiten de lijntjes

In ‘Van quaat tot erger’ worden de generaties van deze tak van de familie Van de Poll beschreven die in de 17de en 18de eeuw in Montfoort leefden. Natuurlijk blijft er veel verborgen, maar de archieven onthullen verrassend veel over de tien hoofdpersonen, mannen en vrouwen. Hun levenswandel was kleurrijk, zeker niet altijd makkelijk en ze kleurden ook wel buiten de lijntjes. Al lezend leer je hen steeds beter kennen: Willem de ritselaar, Roeloff de bestuurder, Susanna de doorzetter, Aart de pechvogel en Nicolaas de zelfzuchtige. De kerk sprak zich nogal eens moraliserend over hen uit. De titel ‘Van quaat tot erger’ is dan ook een citaat uit de kerkenraadsnotulen. De onverzettelijkheid van de kerk droeg er zelfs toe bij dat de familie de overstap maakte naar de katholieke kerk.

Hoe keken buitenlanders naar onze voorouders?

Om nog meer reliëf te geven aan het tijdsbeeld, wordt het verhaal over de hoofdpersonen afgewisseld met achtergrondinformatie over het dagelijks leven in de 17de en 18de eeuw, in Montfoort. Dus al ben je helemaal geen familie, dan is er alsnog veel op te steken over hoe het er in Montfoort, maar ook in de rest van de Republiek aan toe ging een paar honderd jaar geleden.

Hierbij wordt onder meer dankbaar gebruik gemaakt van hoe buitenlanders in die tijd naar de samenleving in de Republiek keken. Het boek geeft daarmee een goed beeld van de karakteristieken van de Montfoortse en Nederlandse samenleving uit die tijd. Er is verrassend veel vastgelegd. Archieven zijn niet saai, maar bevatten kleurrijke verhalen!

Over de auteur

Robin van de Poll, studeerde arbeids- en organisatiesociologie aan de Universiteit van Amsterdam en was vooral werkzaam als organisatieadviseur en projectmanager van grote sociaaleconomische projecten in onder meer Wit-Rusland, Egypte, Indonesië, Vietnam, Rusland en Armenië. Vanuit pure nieuwsgierigheid is Robin aan zijn speurtocht naar de belevenissen van zijn voorouders begonnen. Robin is op dit moment nog werkzaam als internationaal adviseur en als eigenaar van een gitaarmerk (www.homestead-guitars.com).

boek afbeelding van quaat tot erger - robin van de poll

Bestellen

Het boek omvat 191 rijk geïllustreerde pagina’s en kost € 25,- exclusief € 5,- verzendkosten.  

‘Van quaat tot erger’ is te bestellen door een email te sturen naar rpo@nehemint.nl ten name van Robin van de Poll met daarin de vermelding van uw naam en adres. U ontvangt dan een email met een rekeningnummer voor de overboeking. Na ontvangst van de overboeking wordt het boek u per post toegezonden.

Ballade van Susanna

Over het leven van Susanna van de Poll – Van Dusseldorp is een liedje gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=QDTqX2IvdnE

Erratum

https://nehemint.nl/wp-content/uploads/2024/06/Erratum-voor-webpage.pdf

Robin van de Poll, 2024

Persberichten: